Jemi në kohën e fushatës parazgjedhore për zgjedhjet e 11 qershorit. Partitë politike dhe kandidatët për deputetë kanë filluar po me të njëjtin avaz të premtimeve, duke qenë në dijeni se qytetari vite me radhë (s’)i ka kuptuar mashtrimet e tyre elektorale. Partitë politike dhe kandidatët e tyre sërish po e përdorin të njëjtën melodi premtimesh, premtime bajate që kur e di rezultatin e tyre, të vjen të vjellësh.

Nga: Azem Osmani

Qytetarët tashmë janë lodhur nga mashtrimet dhe gënjeshtrat e pjesës së klasës politike. Ata thjeshtë nuk duan premtime të ricikluara, por garanci për zgjidhjen e nyjës së problemeve qenësore. Po të kishte ekzistuar vullneti i partive politike dhe koalicioneve parazgjedhore që të punojnë vërtetë për qytetarët, ata do të duhej të ofrojnë publikisht këto garanci në fushatë:

– Luftën e pa kompromis në largimin e ndikimit të grupeve kriminale politike nga gjyqësori.

– Luftën e pa kompromis në zbulimin dhe dënimin e grupeve kriminale nga sistemi shëndetësor.

– Largimin e ndikimit politik nga institucionet arsimore.

– Luftimin e individëve dhe grupeve të korruptuara në institucionet shtetërore dhe publike.

– Mbështetjen e sinqertë ndaj atyre që dëshirojnë të investojnë në ekonominë e Kosovës, duke e monitoruar me vigjilencë gjithë procesin, në mënyrë që të mos lejojnë të interferojnë individë apo grupe në kushtëzimet me haraç të gjithë atyre që dëshirojnë të investojnë miliona euro në Kosovë.

Largimin e ndikimit politik nga agjensionet shtetërore dhe nga kompanitë publike, duke i depolitizuar plotësisht.

– Largimin e ndikimit ndaj kompanive të fuqishme importuese tregtare, për të mos u krijuar favore në raport me prodhuesit vendor.

– Ofrimin e transparencës maksimale gjatë proceseve tenderuese në institucionet qendrore dhe lokale.

Kur të zgjidhen të gjitha këto probleme rrënjësore që e kanë degraduar shtetin; tek atëherë mund të fillohet me premtime dhe prezantime të projekteve zhvillimore; tek atëherë do të ketë vlerë prezantimi i ideologjive të partive politike të djathta e të majta në funksion të mënyrës së qeverisjes.

Qytetari është lodhur me aktrimin e një pjese të pushtetshme të klasës politike. Qytetari po gërditet kur po i sheh skenat e fundit të vizitave që po u bëhen subjekteve afariste, e sidomos ekonomive prodhuese nga ana e liderëve politikë të cilët për 17 vite premtuan dhe, jo që nuk i realizuan, por e vodhën dhe e grabitën pasurinë publike, si dhe paratë e buxhetit të shtetit.

Përderisa të tillët nuk ofrojnë garanci, por vetëm premtime të ricikluara e bajate, vota për ta do të jetë e barasvlershme me vetëvrasje qytetarie.