Askush nuk i imagjinon dot, por këto vende pune po ju shkurtojnë jetën

Disa vende pune paraqesin rrezikshmëri të lartë për shëndetin e njeriut, ose më saktë profesionistit që merret specifikisht me të.

Një infermiere që punon në spital ka më shumë gjasa që të marrë një sëmundje infektive se sa një avokat që punon në zyrën e tij.

Rrjeti i Informacionit Profesional ka renditur 27 profesionet më të rrezikshme për shëndetin e punëtorëve.

Le t’i hedhim një sy listës që fillon renditjen me më pak të dëmshmin deri tek vendi i parë.

27. Radiologët

Çfarë bëjnë ata: Shqyrtojnë dhe diagnostikojnë çrregullime dhe sëmundje duke përdorur rrezet X dhe materialet radioaktive

26. Operatorët e furrës së metalit dhe tenderët

Çfarë bëjnë ata: Qëndrojnë afër furrave gjigande për të shkrirë dhe përsosur metalin përpara hedhjes ose për të prodhuar lloje të specifikuara të çelikut.

25. Balsamosësit

Çfarë bëjnë ata: Përgatitin trupat për varrim në përputhje me kërkesat ligjore.

24. Instalues ​​dhe riparues të ashensorëve

Çfarë bëjnë ata: Instalojnë dhe riparonjë ashensorë.

23. Teknologë të mjekësisë bërthamore

Çfarë bëjnë ata: Përgatitin izotopet radioaktive për t’u përdorur në procedurat diagnostike mjekësore.

22. Mekanikët e ftohjes dhe instaluesit

Çfarë bëjnë ata: Instalojnë dhe riparojnë sistemet frigoriferike industriale dhe komerciale.

21. Infermieret e kujdesit kritik

Çfarë bëjnë ato: Sigurimi i kujdesit infermieror të avancuar për pacientët në njësitë e kujdesit kritik ose koronar.

20. Operatorët e njësisë së shërbimit (nafta, gazi dhe minierat)

Çfarë bëjnë ata: Përdorin pajisje për të rritur rrjedhjen e vajit nga prodhimi i puseve ose për të hequr tubet e mbërthyer, zorrët, veglat ose pengesa të tjera nga puset e shpimit dhe operacionet e tjera minerare.

19. Operatorët e sistemit të bimëve kimike

Çfarë bëjnë ata: Kontrollojnë ose operojnë me proceset kimike të makinerive në këtë sistem.

18. Teknikë mjekësorë të urgjencës dhe paramedikët

Çfarë bëjnë ata: Vlerësojnë dëmtimet, administrojnë kujdesin emergjent mjekësor dhe nxjerrin personat e bllokuar. Transporti i plagosur ose i sëmurë në objektet mjekësore.

17. Operatorët e vazhdueshëm të minierave

Çfarë bëjnë ata: Operojnë me makinat vetëlëvizëse të minierave që grisin qymyr, metale dhe minerare jometale, gur ose rërë nga sipërfaqja e minierës dhe e ngarkojnë atë në shiritat ose në makinat e anijes në një operacion të vazhdueshëm.

16. Riparuesit e materialeve zjarrduruese

Çfarë bëjnë ata: Ndërtojnë ose riparojnë pajisje të tilla si furra, kupola, kaldaja, konverterë, kazanë dhe gropa duke përdorur materiale të forta.

15. Koleksionistët e mbeturinave dhe mbeturinat e riciklueshme

Çfarë bëjnë ata: Mbledhin dhe hedhin mbeturinat dhe materialet e riciklueshme në kamionë.

14. Teknikët e operimit të pajisjeve bërthamore

Çfarë bëjnë ata: Përdorin pajisje të përdorura për lirimin, kontrollin ose përdorimin e energjisë bërthamore për të ndihmuar shkencëtarët në aktivitete laboratorike ose prodhuese.

13. Përgatitësit e pajisjeve mjekësore

Çfarë bëjnë ata: Përgatitjen, sterilizimin, instalimin ose pastrimin e pajisjeve laboratorike ose të kujdesit shëndetësor. Mund të kryejë detyra rutinore laboratorike dhe të operojë ose të inspektojë pajisjet.

12. Pilotët e avionëve, kopilotët dhe inxhinierët e fluturimit

Çfarë bëjnë ata: Pilotojnë dhe lundrojnë me krahë fiks, me shumë motorë, zakonisht në rrugët e rregullta të transportit ajror, për transportin e udhëtarëve dhe ngarkesave.

11. Operatorët e naftës dhe gazit

Lidhin pajisjet e naftës dhe gazit me pompat e qarkullimit.

10. Asistentët kirurgjikalë dhe mjekësorë, teknologë dhe teknikë

Çfarë bëjnë ata: Ndihmojnë në operacione, nën mbikqyrjen e kirurgëve, infermierëve të regjistruar ose personelit tjetër kirurgjik dhe kryejnë teste laboratorike mjekësore.

9. Inxhinierë stacionarë dhe operatorët e kazaneve

Çfarë bëjnë ata: Përdorin ose mbajnë motorë, kaldaja ose pajisje të tjera mekanike për të siguruar shërbimet për ndërtesat ose proceset industriale.

8. Impianti i trajtimit të ujësjellësit dhe ujërave të zeza dhe operatorët e sistemit

Çfarë bëjnë ata: Përdorin ose kontrollojnë një proces të tërë ose sistem makinerish, shpesh përmes përdorimit të bordeve të kontrollit, për të transferuar ose trajtuar ujin ose ujërat e zeza.

7. Histotechnologists (shkenca që merret me strukturën e qelizave dhe formimin e tyre në inde dhe organe.

Çfarë bëjnë ata: Përgatitin rrëshqitjet histologjike nga seksionet e indeve për ekzaminim dhe diagnozë mikroskopike nga patologët.

6. Inspektorët e doganave

Çfarë bëjnë ata: Hetojnë dhe inspektojnë njerëzit, transportuesit e zakonshëm, mallrat që vijnë ose dalin nga shteti në shtet për të zbuluar shkeljet e ligjeve dhe rregulloreve të emigracionit dhe doganave.

5.Podiatrët

Çfarë bëjnë ata: Diagnostifikojnë dhe trajtojnë sëmundjet dhe deformimet e këmbës njerëzore.

4.Veterinarët, asistentë dhe teknikë veterinarë

Çfarë bëjnë ata: Të diagnostikojnë, trajtojnë ose kërkojnë sëmundje dhe lëndime të kafshëve dhe kryejnë teste mjekësore në një ambient laboratorik për përdorim në trajtimin dhe diagnozën e sëmundjeve tek kafshët.

3. Anesteziologët, infermieret anestezistë dhe asistentë anesteziologë

Çfarë bëjnë ata: Administrojnë anestezionin gjatë procedurave mjekësore, dhe ndihmojnë pacientët të marrin veten nga anestezia.

2. Shoqëruesit e fluturimeve (ose stjuardesat/ët)

Çfarë bëjnë ata: Sigurojnë shërbimeve personale dhe komoditetin e udhëtarëve të linjave ajrore gjatë fluturimit. Përshëndesin udhëtarët, verifikojnë biletat, shpjegojnë përdorimin e pajisjeve të sigurisë dhe ofrojnë ushqim ose pije.

1.Dentistët, kirurgët dentarë dhe asistentët e tyre

Çfarë bëjnë ata: Shqyrtojnë, diagnostikojnë dhe trajtojnë sëmundjet, lëndimet dhe keqformimet e dhëmbëve dhe mishrave. Mund të trajtojë sëmundjet e nervave, pulpës dhe indeve të tjera të dhëmbëve që prekin higjienën orale dhe mbajtjen e dhëmbëve. Mund të përshtatet me pajisje dentare ose të sigurojë kujdes parandalues..